Waarom is Zeeland niet alleen rijk aan water maar ook zo rijk aan vakantieaccommodaties? Goede vraag en het antwoord laat niet lang op zich wachten. In Zeeland viert het motto “ik worstel en kom boven” hoogtij. Zeeland kwam de watersnoodramp te boven. De beroemdste Deltawerken staan in Zeeland. Strand en Zeeland zijn synoniem. De eilanden en schiereilanden net zo. Kunstenaars vestigden zich er graag (Domburg) en Zeeland heeft een wind- en water gerelateerd erfgoed. Vandaar dus al die vakantie-onderkomens! Tijd voor vakantie Zeeland.

Een vakantie Zeeland met dieren ontmoetingen

Watersportliefhebbers, natuurvorsers, zonaanbidders, Bourgondische eters, architectuur fanaten, allemaal komen ze in Zeeland goed op hun plek terecht. De zilte geur van de zee is nooit ver. De fietspaden lonken en brengen je naar havengebieden zoals in Vlissingen of ontdek stadjes zoals Zierikzee en het grotere Middelburg. Als je alleen al kijkt naar de fauna van Zeeland, besef je hoe bijzonder de provincie is. Je maakt kennis met de bruinvis in nationaal park Oosterschelde. Het Grevelingenmeer wordt van september tot april bezocht door flamingokolonies. In de Voordelta, de Oosterschelde en zelfs bij Neeltje Jans duiken zeehonden op. Zeeland laat je trouwens ook een zeehondensafari boeken. Damherten en reeën dwalen door bos en duin. En zelfs de zeearend lijkt terug van weggeweest en bidt soms boven het Veerse Meer. Bijzondere dieren genoeg dus in Zeeland.

Hoe sterk is de eenzame fietser

Zeeland is nergens saai. Bij Scharendijke kun je zelfs aan wrakduiken doen. En op het water kun je zeilen, waterskiën, waterjumpen en wakeboarden. Langs de kust zijn allerlei mogelijkheden om je via cursussen te bekwamen in surfen of kiten. 

Favoriete land activiteiten in Zeeland zijn mountainbiken en fietsen. Een gedenkwaardige fietstocht leidt langs de monumenten van de Watersnoodroute. Een imponerende natuurroute beleef je freewheelend op de Zwinroute. Het Zwin is oogstrelend mooi: een verzande zeearm, nu een heerlijk rommeltje van kreken, schorren en watergeulen.

Je kunt de Zeeuwse wind op twee wielen trotseren. Krom je dan over je fiets en doe de Zeeuwse Wind Route over de Deltawerken. Ook kiten is in de belangstelling! De altijd aanwakkerende wind beloont deze sport. Of ontstijg alles, ontstijg zelfs de hoogste duinen van Zeeland (Zoutelande) en ga para- of deltavliegen.

Een vakantie Zeeland is ook strand

Het strand is natuurlijk een sublieme trekker in Zeeland, vooral in de zomer. Je strijkt neer op zo’n 650 km aan kustlijn. Krijg je geen genoeg van het strand, dan blijf je er toch gewoon? Er zijn strandslaaphuisjes te huur. En voor gezellige horeca zoek je een strandtent op. Daar kun je ook culinair terecht voor een fruits-de-mer schotel. Er zijn super schone stranden (bij Oostkapelle), stranden waar je vriend de hond zeer welkom is (bijv. het strand bij Berkenbos) en stranden waar je nog haaientanden kunt jutten (Cadzand). Drukke stranden maar ook heerlijk lege zoals dat van Breezand.

Historie en cultuur

Veere, Middelburg en Domburg zijn de grote drie als je op je vakantie Zeeland een gezellig stadje binnen wilt wandelen. De Zeeuwse steden hebben veel cultuur, stadsschoon en kunst voor een vakantie Zeeland te bieden. Domburg staat bekend om haar kunstenaarskolonie (o.a. Piet Mondriaan en Jan Toorop). Veere heeft een hoog Anton Pieck-gehalte met een stratenpatroon en gebouwen uit de 15e en 16e eeuw. Hoofdstad Middelburg is een historische VOC-stad, 1100 monumenten sterk.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *